Sesja wykonana w Cukierni / Piekarni Bartkowscy w ramach projektu realizowanego przez Okręg Kujawsko-Pomorski ZPAF pt. "Chronione branże obszaru staromiejskiego Torunia w obiektywie artystów fotografików"

Autor zdjęć: Jacek Kutyba

 


 

CUKIERNIK - To miejsce kojarzy się każdemu z nas z zapachem i różnorodnością smaków, nie dostrzegamy, że za tym kryje się ciężka praca, wytrwałość i unikalność receptur. Historia cukiernictwa sięga już epoki brązu, kiedy powstały pierwsze piece ceramiczne. Z czasem do ciasta na pieczywo zaczęto dodawać miód i tak powstało pierwsze ciasto cukiernicze. W XI-tym wieku w Salerno powstała pierwsza w Europie szkoła cukiernicza, w której nauczono m.in. wytwarzana trzciny cukrowej, sporządzania soków i konfitur. Współczesne cukiernie korzystają w mniejszym lub większym stopniu z nowoczesnego parku maszynowego lecz nadal niezbędne są receptury, które cukiernicy przenoszą z pokolenia na pokolenie.