Sesja wykonana w "Manufakturze Cukierków" w ramach projektu realizowanego przez Okręg Kujawsko-Pomorski ZPAF pt. "Chronione branże obszaru staromiejskiego Torunia w obiektywie artystów fotografików"

Autor zdjęć: Marek Czarnecki

 


 

Dużą popularnością cieszą się wśród miłośników słodyczy „Manufaktury Cukierków”. Ta ręczna metoda tworzenia cukierków pochodzi z XVII wieku. Wszystkie czynności, nawet cięcie cukierków jest wykonywane ręcznie. Proces wytwarzania cukierków zaczyna się od wylania gorącej masy na granitowy stół. Po chwili dodaje się aromat. Poszczególne części masy są zabarwiane pod wybrany wzór. Cukiernicy pracują w rękawiczkach aby się nie poparzyć. Po kilkunastu minutach przekładania, rozciągania na haku, gładzenia i ubijania powstają niewielkie pasiaste cukierki do ssania oraz wielobarwne lizaki.